Waterfalls, jungle and Maya ceremony

Hola! Mycket har hunnits med sen sist! Palenque var coolt och mysigt. Vi bodde i jungeln i en hydda och hängde med resten av alla hippiesar och travellers på restaurangen som låg bredvid om kvällarna. Köpte handgjorda smycken av en hippietjej som blev Annas nya idol, och lyssnade på livemusik och tittade på fireshow. Första dagen var vi och tittade på ruinerna som låg i jungeln i ett gigantiskt område! Som en stor mayastad! Vi har dock tröttnat lite på ruiner så vi hände mest i jungeln bland alla lianer och tog bilder.

Morgonen efter hoppade vi på en buss för att åka och titta på vattenfallen Misol-ha och Agua Azul. Jättevackra båda två!
Jag hoppades jättemycket på att få se apor och toucans i Palenque (eftersom dom finns där omkring) men så blev det tyvärr inte. Jag fick nöja mig med att höra aporna. Howler monkeys är det som finns i trakterna, och dom låter som lejon ungefär när dom vrålar! Helt sjukt! Annars såg vi mest massa megaödlor och Iguanor, och en kolibri såg jag!
Från Palenque hoppade vi tidigt igårmorse på en buss mot Flores i Guatemala. En collectivo, en båttur ner för en flod, och en lång guppig busstur senare anlände vi på Isla de Flores, i Petén i Guatemala. Men vi hann verkligen inte vila då. För då skulle vi på Mayaindian festival i jungeln! Så vi hoppade vi på en till collectivo och åkte ut i jungeln i mörkret.
Väl framme så satte vi upp tält i mörkret och fick det förklarat för oss vad som skulle ske. Det skulle ju vara equinox och för mayaindianerna är detta tydligen extra speciellt. Så vid soluppgången skulle vi promenera in till ett ruinområde i jungeln och titta på en mayaceremoni. Och i och med att 2012 är sista året på Mayakalendern, så skulle det vara ännu större i år!
Vi drack någon öl eller två och lyssnade på musik och tittade på stjärnorna innan vi gick och la oss. Sov i ca 4 timmar(och vaknade x antal gånger p.g.a. howler monkeys och annat ljud) och klockan 4.30 var det dags att gå upp och promenera till Maya siten i mörkret. "Watch out for snakes and jaguars guys". Ja, jag var ju lite halvnojig sådär.
När vi kom fram till ruinerna (som väldigt få personer ens vet om att de existerar, alltså=inga turister) så stod det en grupp Mayaindianer i en cirkel och tände rökelser och rökte någon form av tobak. Sen tände dom eld och rabblade texter på mayaspråk, dansade, spelade instrument, kastade olika grejer i elden och bad. Det var sjukt intressant att se! Och coolt hur dedikerade dom var till att bevara deras traditioner som går hur långt bak i tiden som helst!
Sen gick solen upp och efter ett tag tog tröttheten över, så vi tog en sista titt på allt, och gick tillbaka till tälten och vilade lite innan vi åkte tillbaka till Flores.
Tyvärr så har allt runtflängande utan sömn och vila satt sina spår, så idag känner jag mig jätteförkyld. Jag ska försöka sova ut inatt (trots åskvädret som nyss rullade in) så är jag förhoppningsvis piggare imorgon.
Och till er som undrar så har vi inte kännt av jordbävningen i Mexiko det minsta. Hade vi vart kvar i San Christobal så hade vi nog kännt av det en hel del, men det är vi ju inte så det var ju tur!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0